У своїй недільній катехизі Святіший Отець заохотив вірних за допомогою молитви здійматися разом з Ісусом на гору Божої слави.

Христове Преображення показує нам християнську перспективу страждання: воно є необхідним, але прохідним етапом. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись в неділю, 17 березня 2019 р., з вірними, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на проказування молитви «Ангел Господній». Він коментував розповідь святого Луки про Преображення, яким «Ісус дає учням Петрові, Якову та Іванові заздалегідь засмакувати славу воскресіння».

На місці світла

Як зауважив Святіший Отець, євангелист показує нам переображеного Ісуса на горі, яка є «місцем світла, захоплюючим символом досвіду, зарезервованого для трьох учнів». Вони вийшли разом з Учителем на Тавор, бачать Його зануреним у молитву, і в певний момент «вираз Його обличчя змінився».

«Звикнувши бачити Його щоденно у простому образі Його людяності, перед обличчям цього нового сяйва, що огорнуло всю Його особу, вони вражені», – зазначив Папа, додаючи, що коли з’явилися Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ним про Його Пасху смерті й воскресіння, Петро не витримав і вигукнув: «Учителю, добре нам тут бути», бажаючи, «щоб ці хвилини благодаті ніколи не закінчувалися».

У відповідний момент

За словами Єпископа Риму, ця подія трапилася у «чітко визначений момент Христової місії», тобто, після того, як Він звірився учням про те, що багато страждатиме, буде вбитий і третього дня воскресне. Ісус знає, що вони не приймають цієї дійсності, а тому необхідно їх до цього приготувати, щоб вони знали, що «це шлях, через який Небесний Отець приведе Свого улюбленого Сина до слави, воскресивши Його з мертвих». «Такою, – сказав Папа, – буде також дорога учнів: ніхто не приходить до вічного життя, як лиш ідучи за Ісусом, несучи власний хрест під час земного життя».

Страждання промине

«Отож, Христове Преображення показує нам християнську перспективу страждання. Страждання – це не садомазохізм, воно є необхідним, але перехідним етапом. Мета, до якої всі ми покликані, сяюча як і переображене Христове обличчя: в Ньому – спасіння, блаженство, світло, безмежна Божа любов», – вів далі Святіший Отець, пояснюючи, що показавши Свою славу, Ісус запевняє, що «хрест, випробування та труднощі» знайдуть своє вирішення та подолання в Його Пасці.

«Отож, в цей Великий Піст сходьмо також і ми на гору разом з Ісусом! Як? За допомогою молитви. Сходьмо на гору з молитвою. Тихою молитвою серця, завжди шукаючи Господа. Проведімо кілька хвилин в зосередженні, трішки кожного дня, зосередьмо свій внутрішній погляд на Його обличчі й дозвольмо, аби Його світло пронизало нас та поширилося в нашому житті», – заохотив Папа.

Молитва переображує людину

У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на те, що Ісус переобразився саме під час молитви, занурившись «у глибоку розмову з Отцем», в якій також відлунювали закон і пророки, представлені Мойсеєм та Іллею. І коли Він «повнотою Свого буття приймав спасенну волю Отця», включаючи також і хрест, «Божа слава огорнула Його, виявляючись також і назовні».

«Саме так, браття й сестри: молитва у Христі та в Святому Дусі перетворює людину зсередини та може просвічувати інших і навколишній світ», – сказав Папа, заохотивши з радістю прямувати великопосним шляхом, присвячуючи час на молитву й Боже слово, які нам «протягом цих днів щедро пропонує літургія». «Нехай же Діва Марія навчить нас залишатися з Ісусом також і тоді, коли ми не розуміємо Його, не можемо збагнути. Бо лише залишаючись із Ним, побачимо Його славу».

Джерело – www.vaticannews.va