Церква латинського обряду завершує літургій рік урочистістю Христа Царя всесвіту, й з цієї нагоди Святіший Отець нагадав, що Боже царство засноване на Його любові, дає тому, хто його приймає, мир, свободу й повноту життя.

Урочистість Ісуса Христа Царя Всесвіту нагадує про те, що життя створіння поступає вперед не випадково, але прямує до кінцевої мети: «остаточного явлення Христа, Господа історії та всього створіння». На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 25 листопада 2018 р., додаючи, що «завершенням історії буде вічне Христове царство».

Царство не від цього світу

Коментуючи розповідь святого Івана про те, як Ісуса приведено до римського прокуратора Пилата як того, хто претендує на політичну владу, «стати царем юдейським», Святіший Отець зауважив, що в ньому можемо побачити, яким є це царство. Пилат у рамках свого розслідування, під час драматичного допиту, двічі запитує Христа, чи Він є царем. Ісус спочатку відповідає, що Його царство «не від цього світу», а тоді стверджує: «Ти сам кажеш, що Я Цар».

«З усього Його життя стає очевидним, що Ісус не має політичних амбіцій. Згадаймо, що після помноження хлібів, наповнений ентузіазмом задля чуда народ хотів проголосити Його царем, щоби скинути римське панування та відновити Ізраїльське царство. Але для Ісуса царство – це щось інше, що не здобувається повстанням, насильством і силою зброї. Тому Він самотній відійшов на гору, щоб молитися», – сказав Папа, звертаючи увагу на те, що й тепер, відповідаючи на запитання Пилата, вказує на те, що Його учні не воювали, щоб Його захистити: «Якби Моє царство було від цього світу, Мої слуги воювали би, щоб Я не був виданий юдеям».

Влада любові

За словами Святішого Отця, Ісус хоче дати зрозуміти, що «понад політичною владою» існує «набагато більша від неї», що «не здобувається людськими засобами». Він прийшов на землю, «аби здійснювати цю владу, якою є любов, свідчати істину». Йдеться про божественну істину, що є суттю Євангелія: «Бог є любов» і хоче встановити у світі «Своє царство любові, справедливості та миру».

«Таким є царство, в якому царем є Ісус, яке поширюється до кінців землі. Історія вчить, що царства, засновані на силі зброї та на зловживанні владою, є уразливими та раніше чи пізніше занепадають. Але Боже царство засноване на Його любові та вкорінюється у серцях, надаючи тому, хто його приймає, мир, свободу й повноту життя», – наголосив Папа, підкресливши, що всі ми прагнемо миру, свободи та повноти. І для цього вистачить дозволити, щоб у серці вкоренилася Божа любов

Дозволити Христові стати нашим царем

Як зауважив Святіший Отець, «Ісус сьогодні просить дозволити, аби Він став нашим царем». Царем, Який Своїм словом, прикладом і життям, відданим на хресті, спас нас від смерті, «показує дорогу загубленій людині, додає світла нашому життю, позначеному сумнівами, страхом та випробуваннями». Але не слід забувати, що Його царство «не від цього світу».

Ісус «може надати нового сенсу нашому життю, яке іноді зазнає серйозних випробувань задля наших помилок та гріхів, але лише за умови, що ми не слідуватимемо за логікою світу та його “царів”», – підсумував Папа, побажавши: «Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам прийняти Ісуса як царя нашого життя та поширювати Його царство, свідчачи істину, що є любов’ю».

Джерело – www.vaticannews.va