Про справжню, а не показову побожність та жертовність говорив Святіший Отець перед проказуванням недільної Богородичної молитви.

Господь по-іншому, ніж ми, оцінює людей: Він зважає на якість, а не на кількість, досліджує серце й дивиться на чистоту наміру. Коментуючи розповідь святого Марка про події біля єрусалимського храму, Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 11 листопада 2018 р., зауважив, що «Господні терези відрізняються від наших».

Дві протиставні постаті

Як зауважив Святіший Отець, завершуючи серію повчань Ісуса, виголошених у храмі, євангелист звертає увагу на дві «протилежні» постаті: книжника та вдову. Перший представляє знатних та впливових людей, а друга – найостанніших, убогих і слабких.

«У дійсності, суворе судження Ісуса щодо книжників не стосується всієї категорії книжників, але звернене до тих, які між ними вихваляються своїм соціальним становищем, гордо носять титул “раббі”, тобто, вчитель, полюбляють отримувати почесті та займати перші місця. Найгірше ж, – підкреслив Папа, – це те, що їхня показовість має, перш усього, релігійну природу, бо вони, як каже Ісус, “довго моляться напоказ” та використовують Бога, щоб заслужити пошану, як захисники Його закону. І це наставлення вищості та марнославства веде їх до зневажання тих, які є малозначущими або перебувають у скрутному економічному становищі, як от вдови».

Живий приклад

Ісус демаскує це «викривлення», викриваючи гніт слабших на основі релігійних мотивів, чітко підкреслюючи, що «Бог стоїть на стороні останніх». І щоб учні добре засвоїли цей урок, Він подає їм «живий» приклад: беззахисну вдову, яка кладе до скарбниці дві дрібні монети, все те, що в неї залишилося, соромлячись такої пожертви й намагаючись залишити її непомітно. «Але саме в цій покорі, – підкреслив Папа, – вона зробила вчинок великої релігійної та духовної ваги. Цей жест, повний жертовності, не втікає від погляду Ісуса, Який у ньому вбачає сяючу цілковиту самопожертву, якої хоче навчити Своїх учнів».

Що в житті є суттєвим?

Як зауважив Святіший Отець, це Ісусове повчання допомагає нам «повернутися до того, що є суттєвим у нашому житті та сприяє конкретним і щоденним взаєминам з Богом». «Браття і сестри, Господні терези відрізняються від наших. Він зважує по-іншому людей та їхні вчинки: Бог не вимірює кількість, але якість. Він зглиблює серце та дивиться на чистоту наміру», – сказав Наступник святого Петра, додаючи:

«Це означає, що наше “давання” Богові в молитві та вчинках милосердя повинно завжди уникати ритуальності та формальності, як також обрахунків, але бути вираженням безкорисливості».

Позбутися поверхневого задля суттєвого

Саме тому, за словами Папи, Ісус вказує на цю убогу та великодушну вдову як на приклад християнського життя. Ми не знаємо її імені, але «знаємо її серце», і саме це має цінність в очах Бога. «Коли нас спокушує прагнення показовості та віддачі від наших жестів альтруїзму, коли ми надто зацікавлені поглядом інших і коли, дозволю собі сказати, поводимося як павичі, згадаймо про цю жінку. Це буде корисно: воно допоможе нам скинути із себе поверхневе, щоб прямувати до того, що дійсно вартісне, та залишатися покірними», – підсумував Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія, убога жінка, Яка цілковито віддалася Богові, підтримує нас у наших постановах віддати Господеві і ближнім не просто щось свого, але себе самих у покірній та великодушній пожертві».

Приклад мучеників

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа скерував свій погляд до Барселони, де напередодні відбулася беатифікація 16-ох мучеників, між якими було тринадцять богопосвячених осіб і троє мирян. «Ці нові блаженні були вбиті за свою віру в різних місцях та в різні дні під час війни та релігійного переслідування минулого століття в Іспанії. Прославляймо Господа за цих Його відважних свідків», – закликав він.

Джерело – www.vaticannews.va