Хрищення відчиняє нам двері до життя воскресіння, а не до світського життя, тобто, до того, щоб жити по-Ісусовому. Розпочавши від слів святого Павла: «Чи ж ви не знаєте, що всі ми, що в Христа Ісуса охристилися, у смерть його христилися? Ми поховані з ним через хрищення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям», Святіший Отець присвятив свою катехизу з нагоди загальної аудієнції у середу, 9 травня 2018 р., «священній купелі з призиванням Пресвятої Тройці, тобто, центральному обрядові Хрищення».

Смерть «старої людини» і відродження «нової»

«Хрищальна купіль – це місце, в якому звершуємо Пасху разом з Христом! Відбувається поховання старої людини з її обманними пристрастями, щоб народилося нове створіння; насправді, старі речі проминули й настали нові», – сказав Папа, цитуючи повчання святого Кирила Єрусалимського для новоохрищених: «В той же час ви умерли й народилися, та сама спасенна хвиля стала для вас могилою і матір’ю».

Як зауважив Наступник святого Петра, образи гробу й материнського лона в стосунку хрищальної купелі є дуже промовистими, пояснюючи «велич того, що відбувається через прості жести Хрищення». І подібно до того, як наші батьки «породили нас до земного життя», так і Церква «у Хрищенні відродила нас до вічного життя».

«Ти – моя улюблена дитина»

«Ми стали синами й доньками Бога в Його Сині Ісусі. Й також над кожним із нас, відродженими з води і Святого Духа, Небесний Отець з безмежною любов’ю розливає Свій голос, що каже: “Ти – моя улюблена дитина”. Цей батьківський голос, нечутний для вуха, але лункий у серці того, хто вірує, супроводжує нас протягом всього життя, ніколи нас не залишаючи», – сказав Папа, додаючи, що Отець протягом всього нашого життя повторює нам: «Ти мій син улюблений, моя улюблена донька». Бо Він «дійсно нас любить і ніколи не залишає».

Незатерта печать

Як зауважив далі Святіший Отець, відроджені як Божі діти, «ми залишаємося такими назавжди». Хрищення не повторюється, бо викарбовує «незатерту духовну печать». Катехизм навчає, що «цю печать не може скасувати жоден гріх», однак, «гріх стає на заваді тому, щоб Хрищення принесло плоди спасіння».

Хтось може запитати: а якщо людина стає розбійником, вбиває людей, чинить несправедливість? Чи ця «печать» зникає? «Ні!» – відповідає Папа. Ця Божа дитина поводиться так собі на сором, але «не перестає бути Божою дитиною». Хоч вона виступає проти Бога, то «Бог ніколи не зрікається Своїх дітей». Єпископ Риму закликав присутніх кілька разів спільно повторити ці слова: «Бог ніколи не зрікається Своїх дітей».

Уподібнюватися до Христа

«Поєднані з Христом через Хрищення, охрищені, отже, уподібнюються до Нього, первородного серед багатьох братів. Через дію Святого Духа, Хрищення очищає, освячує, виправдовує, аби сформувати з багатьох одне тіло в Христі», – вів далі Папа, цитуючи різні уривки з Послань святого Павла й зазначаючи, що вираженням цього всього є помазання святою хризмою – одним з трьох освячених у Великий Четвер єлеїв.

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що вся суть християнського покликання полягає в тому, щоб «жити в єдності з Христом у святій Церкві, як учасники того самого посвячення, щоб виконувати ту саму місію в цьому світі, приносячи плоди, що тривають назавжди». Адже «натхнений Святим Духом», увесь Божий люд бере участь у Христових служіннях «Священика, Царя та Пророка», будучи відповідальним «за місію та служіння, які з цього випливають». А що означає «брати участь в царському й пророчому священстві» Христа? Означає зробити своє життя «приємною Богові жертвою», даючи Йому свідчення «через життя віри й милосердної любові».

Джерело – uk.radiovaticana.va