«Місія в серці християнської віри». Всесвітній місійний день 2017

«Місія в серці християнської віри» – такою є тема Всесвітнього місійного дня, який 2017 року припадає на 22 жовтня. У Посланні з цієї нагоди Святіший Отець наголошує на тому, що за своєю природою Церква є місійною, бо інакше була би тільки одним із товариств, які швидко вичерпують свою мету й перестають існувати.

Серед розчарованого, зраненого численними війнами світу, написав Вселенський Архиєрей, християни мусять поставити перед собою запитання щодо своєї ідентичності та обов’язків. Він ствердив, що місія Церкви спирається на Євангеліє, яке як Добра Новина, вміщає та пропонує нове життя в Христі, який є Дорогою, Істиною й Життям. Бути християнином – не означає ідентифікуватись з якоюсь ідеєю чи етичним рішенням, це зустріч з живим Ісусом, Який наново стає нашим сучасником. Це зустріч з перетворюючою та животворною силою Святого Духа. Євангеліє і Святі Тайни є невичерпним джерелом нового життя.

Папа Франциск підкреслив, що світ, насамперед, потребує Євангелія Ісуса Христа. Через Церкву Син Божий далі провадить місію Доброго Самарянина, лікуючи криваві рани людства, та Доброго Пастиря, неустанно шукаючи тих, які загубились на заплутаних шляхах, які ведуть в нікуди. Євангеліє «допомагає нам подолати замкнутість, конфлікти, расизм, групову відокремленість, повсюди і серед усіх надихаючи примирення, братерство та взаємоподіл».

Святіший Отець вказує на те, що Церква покликана виходити поза свої межі, щоб дійти до периферій світу, який потребує світла Євангелія. Місія Церкви вказує також і на нашу остаточну мету, тобто Царство Боже, бо на землі ми є постійними вигнанцями, які прямують до остаточної батьківщини.

У Посланні з нагоди Всесвітнього місійного дня Папа Франциск згадує також і молодих людей, яких називає «подорожніми віри», які «щасливі нести Ісуса на всі шляхи, на кожну площу, в кожну закутину землі». Молодь – це надія християнської місії і саме їм буде присвячений Синод Єпископів, що відбудеться 2018 року.

Пригадаємо, що від 1926 року, в передостанню неділю місяця жовтня, Католицька Церква відзначає Всесвітній місійний день. Цього дня вірні в усьому світі покликані відкрити свої серця для потреб місійних теренів, надаючи конкретну матеріальну та духовну підтримку місіонерам та «молодим» Церквам. Послання з нагоди Місійного дня оприлюднюється у празник П’ятидесятниці.

Джерело – uk.radiovaticana.va