Папа Франциск: Бог не мститься!

Бог ніколи не мститься, але виливає на нас Своє милосердя. Й цьому може завадити лише наша зарозумілість та пиха, що іноді переростає в насильство. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 8 жовтня 2017 р., коментуючи Ісусову притчу про бунтівливих виноградарів.

У згаданій притчі розповідається про те, що один господар насадив виноградник та найняв його виноградарям і відійшов. Цим він випробовує чесність виноградарів: їм довірено виноградник, який вони повинні оберігати, виростити та зібрати плоди. А коли прийшла пора збору плодів, господар послав своїх слуг, аби забрати належне. Однак, виноградарі їх побили, а навіть й убили. Господар виявив терпеливість і послав ще інших слуг, більше, ніж перший раз, але результат був той самий. Врешті, «керуючись терпеливістю», він вирішив послати свого сина, але виноградарі його вбили, сподіваючись загарбати собі його спадщину.

«Ця розповідь алегоричним способом відображає докори, які висловлювали пророки протягом історії Ізраїлю. Ця історія є також і нашою: в ній йде мова про союз, який Бог встановив з людством і до участі в якому покликав також і нас. Однак, ця історія союзу, як і кожна історія любові, має свої позитивні моменти, але також позначена зрадами та відмовами», – зауважив Святіший Отець, додаючи:

«Щоб дати нам зрозуміти, як Бог Отець відповідає на відмови, які суперечать Його любові та Його пропозиції союзу, євангельський уривок вкладає в уста господаря виноградника запитання: “Коли прийде господар, що вчинить з цими виноградарями?”. Це запитання підкреслює, що Боже розчарування з приводу негідної поведінки людей не є Його останнім словом! І в цьому – велика новизна християнства: Бог, Який хоч і розчарований нашими помилками та гріхами, не відступає від Свого слова, не зупиняється і, тим більше, не мститься!».

«Браття й сестри, Бог не мститься! Бог любить, а не мститься, Він чекає на нас, аби простити, щоб обійняти нас», – наголосив Наступник святого Петра, пояснюючи, що через «відкинений камінь», а першим серед тих, що були відкинені будівничими є Сам Христос, через ситуації труднощів та гріха «Бог не перестає вливати “нове вино” Свого виноградника, тобто милосердя». Існує «лише одна перешкода перед обличчям незмінної та лагідної Божої волі». Нею є «наша зарозумілість та пиха, що іноді перетворюється навіть і в насильство». Й перед обличчям такого наставлення, а також там, де відсутні плоди, Боже слово зберігає всю силу «докору й перестороги»: «У вас буде забране Боже царство та віддане народові, що даватиме плоди».

За словами Папи, невідкладна необхідність відповісти «плодами добра» на Господній поклик допомагає нам зрозуміти, «що нового й оригінального є в християнській вірі». Вона «не є збором приписів та моральних законів», але, насамперед, «пропозицією любові, яку Бог зробив і надалі робить людству через Ісуса». Мова йде про запрошення «увійти в цю історію любові, ставши живим і відкритим, виноградником, багатим плодами».

«Замкнений виноградник може здичавіти та родити дикий виноград. Ми ж покликані виходити із виноградника та віддаватися служінню ближнім, які не перебувають з нами, аби розрахувати одні одних та підбадьорювати, аби пригадувати собі, що ми повинні бути Господнім виноградником у кожному середовищі, також і в найвіддаленішому та несприятливому», – підсумував Святіший Отець, закликавши:

«Дорогі брати й сестри, призиваймо заступництво Пресвятої Марії, щоб Вона допомогла нам бути всюди, особливо на суспільних периферіях, виноградником, насадженим Господом для добра всіх, та приносити нове вино Господнього милосердя».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск вказав вірним на приклад блаженного Арсеніо з Тріґоло, беатифікованого напередодні у Мілані. «Прославляймо Господа за цього смиренного Його учня, який навіть серед труднощів і випробувань, а їх йому не бракувало, ніколи не втрачав надію».

Джерело – uk.radiovaticana.va