Папа: Життєвонеобхідно звіщати Боже Слово всім та всюди

Життєвонеобхідним є те, щоб кожна Церква виходила назовні звіщати Євангеліє всім, по всіх місцях та при всіх нагодах. Про це Папа Франциск пригадав, приймаючи у четвер, 5 жовтня 2017 р., членів Комітету Об’єднання Біблійних Товариств, відповідального за стосунки з Церквами. Згадане об’єднання – це мережа біблійних товариств, що діють у 200 країнах світу.

Глава Католицької Церкви побажав благодаті Святого Духа всім, хто «докладає всі зусилля, спрямовані на сприяння пізнання Євангелія, полегшуючи доступ до Біблії найрізноманітнішими мовами, а сьогодні також і через різні форми суспільної комунікації». «Ми є слугами Слова спасіння, яке не повертається до Господа з порожніми руками, – сказав він. – Отож, дозволити Божому слову “зранити” себе є незамінним для того, щоби висловити устами те, що переповнює серце».

Святіший Отець також зауважив, що ми є «слугами Слова вічного життя» та віримо, «що не лише хлібом живе людина, але й кожним словом, що виходить з Божих уст». А це означає, що «з допомогою Святого Духа ми повинні живитися за столом Божого слова через читання, слухання, вивчення та завдяки свідченню життя».

«Ми присвячуємо час тим, кого любимо, й у цьому йдеться про любов до Бога, Який захотів промовити та пропонує нам слова вічного життя», – вів далі Папа, додаючи: «Ми є слугами Слова примирення, також і між християнами, та всім серцем прагнемо, щоб “Господнє слово ширилося та звеличувалося” (2 Сол 3,1). Отож, слід очікувати нового імпульсу до духовного життя від зростаючої пошани до Божого слова».

Далі Наступник святого Петра підкреслив, що ми є слугами Слова, Яке вийшло від Бога та стало тілом, а тому для Церкви сьогодні є життєвоважливим виходити назовні, аби «звіщати Євангеліє всім, по всіх місцях та при всіх нагодах, без зволікання, знеохоти чи страху». «І робимо це, – сказав він, – у слухняності місійному дорученню Господа та з упевненістю в Його присутності між нами аж до кінця світу».

Зазначивши, що «ми є слугами Слова істини», Папа Франциск, цитуючи Енцикліку святого Івана Павла ІІ «Ut unum sint» (Щоб усі були одно), висловив переконаність у тому, що «єдність, бажану Богом, можна здійснити лише в спільному прийнятті цілісності змісту об’явленої віри», адже в питаннях віри «компроміс суперечить тому, що Бог є Істиною». Врешті, він зазначив, що ми є «слугами могутнього Божого слова, яке просвічує, захищає та обороняє, зцілює та визволяє», в світлі слів з Послання до Тимотея: «слова Божого зв’язати не можливо» пригадав, що за Боже слово «чимало братів і сестер перебувають у в’язницях, а багато з них пролили свою кров, як свідчення віри в Господа Ісуса».

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив «разом прямувати вперед задля поширення Божого слова», «спільно молитися за те, щоб діялася воля Небесного Отця» та «спільно трудитися над тим, аби в нас здійснилося все те, що заповідав Господь».

Джерело – uk.radiovaticana.va