З останнього перший

Основою нашої надії є воскресіння зі смерті Ісуса з Назарету! Оптимізм того, хто у це не вірить, швидко вичерпається після болісних життєвих випробувань. Якщо ми маємо сумніви щодо воскресіння Ісуса, тоді не будемо вірити також у воскресіння власного тіла. Якою мудрою є педагогіка Ісуса, який скидає могутніх з престолів, але піднімає угору смиренних (Лука 1,52). Де знаходяться Пілати та Іроди історії?! Не знаємо… Але знаємо те, що зневажені і замордовані на смерть вірники Господа потрапили в Царство Боже, адже Він сказав їм: «і коли відійду і вам місце споготую, то повернуся і вас до себе візьму, щоб і ви були там, де я»(Йоан 14,3). Ісус дивиться не на минуле людини, але більше на те, кому вона зараз довіряє, кого любить, і чого вона бажає з усього серця. Якщо людина зненавидить життя, сповнене брехні та егоїзму, яке вона вела дотепер, і бажатиме правдивого, сповненого любові життя, тоді Ісус запропонує їй дар очищення і визволення – більше того, якщо вона навіть належала до останніх, подібно до злочинця по правиці Ісуса, вона почує щасливу новину: «Сьогодні будеш зі мною в раю!»(Лука 23, 43б).

Святий Іван Золотоустий в одній із своїх проповідей над цим спасенним вчинком Ісуса розмірковує таким чином: «Ти розіп’ятий на хресті, руки твої  прибиті, а ти обіцяєш Царство Небесне? – Звичайно, (каже Ісус), для того, щоб ти зрозумів, хто я такий, навіть якщо я розіп’ятий на хресті. Для того, щоб ти не тільки споглядав хрест, але зрозумів розіп’ятого на хресті, який звершив ці чудеса на хресті. Не тоді, коли Він воскрешає когось із мертвих, або командує вітрам і морям, чи виганяє демонів, але в той час, коли Він на хресті, прибитий, обпльований і оскаржений, і йому вдається змінити душу злочинця, щоб ти впізнав його могутність. Він розпорошив кам’яне серце і привабив до себе душу злочинця… та удостоїв його цими словами: «Сьогодні будеш зі мною в раю!»

Золотоустий  прибігає до прикладу лікаря: лікар здобуває більше собі більшу славу і захоплення тим,  що виліковує важчу хворобу. Якщо Христос вводить у Царство Небесне грішників, митників, вуличних жінок і злочинців, Він тим більше заслуговує на наше захоплення.  Земним королям ніколи б не спало на думку впустити злочинця у своє королівство. Але Ісус бере з собою розбійника. Однак це не приносить ганьбу чи загрозу раю, тобто Небесному Царству, а навпаки, свідчить про спасенну могутність  володаря Царства. Чим заслужив Небесне Царство злочинець по правиці Ісуса? Петро зрікся свого Вчителя, а цей злочинець визнав Ісуса тоді, коли оточуючі проклинали і гнобили його. Це застерігає нас не соромитись брати за приклад того злочинця, якого Ісус удостоїв Небесним Царством.

Коли проходять політичні вибори, багато значить те, що хтось вміє добре організувати свої справи. Наскільки більше треба довіряти Тому, хто не себе лікує, не своєї власної вигоди шукає, а прагне спасіння людей.  Ми отримуємо більше сміливості, якщо знаємо: ми просимо пробачення, милосердя від того, хто навіть змінив висячого на хресті злочинця, і першим взяв його з собою в своє Царство.

Після свого воскресіння кому спершу з’являється Ісус? Магдалині, грішній жінці! (Йоан, 20,16). Вона також навернулась завдяки милосердній любові Ісуса, глибоко покаялась, і з усього серця прагнула того Правдивого і Святого, якого знайшла.

«Воскреслий Христос багатьма знаками об’являє Себе також і нам: Святе Письмо, Євхаристія, інші Таїнства, милосердя – ці жести любові приносять промінь Воскреслого. Дозвольмо, щоб нас просвітлювало Воскресіння Христа, щоб нас перемінювала Його сила, щоб через нас знаки смерті уступили шлях для знаків життя у світі.» (папа Франциск 3 квітня, 2013).

Цього бажаю всім вірникам дієцезії і всім людям доброї волі!

Майнек Антал,
єпископ Мукачівської дієцезії