Що значить молитися?

Що значить молитися?
–    говорити гарні слова тільки для того, щоб збулося бажання?
–    мінімальний обов’язок, який необхідно виконати релігійним людям?
–     тільки самонавіювання, з допомогою чого я хочу покращити свій душевний стан? Що означає для тебе молитва? Якщо ти віриш у живого Бога, то молитва для тебе значить –  знайти Господа і підтримувати відносини з Ним. Таким чином молитва – це розмова з Богом!
Людину, яка тільки учиться молитися, Ісус заохочує наступними словами: “Просіть, і дасться вам, шукайте, і найдете, стукайте, і відчинять вам.

Кожний бо, хто просить, одержує, хто шукає, находить, хто стукає, тому відчинять. Чи ж є між вами хто такий, що коли син попросить у нього хліба, дасть йому камінь? Або коли попросить риби, дасть йому гадюку? Тож коли ви, злі бувши, вмієте давати дітям вашим добрі дари, оскільки більш Отець ваш, що на небі, дасть дари тим, які його просять”. (Матей 7,7-11). Той, хто вже спробував це, відчув, наскільки це істина. У Західній Європі святий Бенедикт, у Східній Європі святий Василій разом з іншими монахами молилися та працювали. В результаті Європа дожила до сьогодні. Але якщо ми пропускаємо молитву або працю, то починається регрес.
Якщо потрібно вибирати, то все ж таки молитва є важливішою, ніж праця, адже непрацездатні також можуть розмовляти з Богом. Молитва є такою, як дихання або харчування. Але під час молитви ми свідомо зв’язуємося з Богом, який дарує всі необхідні блага тим, хто Його люблять.
По-перше нам потрібно помітити, що Він є ініціатором у цьому діалозі, Він є активнішим, ніж ми у наших відносинах. Як сонце завжди дає нам своє тепло, так і наш Небесний Отець дарує нам свою доброту і милосердя. Таким чином молитва дає мир і радість, робить нас стійкими у спокусі та дарує силу у важких хвилинах. Махатма Ганді одного разу зізнався, що без молитви він уже став би сідим!
Як терпеливо переживають мученики свої страти, якими сильними були ті віруючі люди, які пережили важку працю концентраційних таборів! Навіть в таких нелегких ситуаціях Бог визволяє людину, яка молиться, від страху, примножує їй сил і стійкість. Всі чули про Матір Терезу із Калькутти, яка служила серед найбідніших. Знаєте, що вона сказала про свою молитву? “Думаю, що ніхто не має більшої потреби в Бозі, ніж я. Я ж відчуваю себе настільки непотрібною та слабкою. На саму себе я не можу покластися, тому довіряю себе Богу протягом цілого дня. Моя таємниця дуже проста: я молюся. Я люблю говорити з Господом. У мене завжди є бажання молитися. Молитва розширює серце, щоб воно було готовим прийняти дари Бога. Ми дуже хочемо по-справжньому молитися, але не вдається. Якщо хочеш ліпше молитися, молися більше. Якщо ми хочемо бути готовими любити, то ми повинні молитися.”
Дорогий Брате! Дорога Сестро!
А ти молишся?
Якщо ти хоч трохи віриш в існування Бога, який приділяє тобі увагу, вислухає тебе, то ти будеш з Ним говорити, хоча б у думках. Якщо тобі вже не вистачає Бога, який є Любов та Істина, то це вже молитва. Якщо ти не дуже віриш у Його існування, то я тобі раджу говорити до Нього наступні слова: “Боже, якщо Ти є, то покажи себе якимось чином. Я уважно слідкую за Тобою, за твоїми діями всередині мене і в зовнішніх подіях.” Вже багато людей навернулося у результаті того, що Бог показав себе якимось чином.
Не залишайтеся серед тих, кому непотрібно нічого, крім матеріального добра, хто не хоче ні чути, ні говорити про Бога…
За словами Святого Івана Віанней, та людина, яка бажає говорити з Богом, вже молиться. Прошу тебе, не чекай на якусь велику подію, гарячі почуття, Бог завжди приходить по іншому, ніж ти уявляєш. Нещодавно я дістав диск Enya, який мав великий емоційний вплив на мене. Я думав, що в такому екстазі я буду краще молитися, але розчарувався. Найкраще можу зустрітися з Ним у тиші, бо у молитві потрібно звернути увагу на Нього, тому все, що занадто звертає та себе увагу, може заважати. Ти вже думав про те, чому Ісус не обирав яскраві поля, чудесні береги річок для того, щоб молитися? Він йшов у пустелю, де немає нічого. Він радить нам також, щоб ми сховалися у своїй кімнаті і там розмовляли з Отцем.
Для хорошої молитви не потрібно бути емоційно настроєним, починати молитву потрібно тверезо і щиро, і треба знати, що Святий Дух кличе нас на молитву, Він допомагає нам молитися!
Отже, молитва є даром, а не якоюсь здібністю чи медитаційним “інструментом”. Якщо ти вже молишся, то, напевно, маєш якісь труднощі, питання, на які не знаходиш відповіді. Поговори про це з Ним! Також можна пошукати таку людину, яка вже має більший досвід у молитві.
А за що ти молишся?
Кажуть, що люди моляться лише тоді, коли потраплять у біду, коли бояться. Ми, віруючі, визнаємо, що іноді з’являємося перед Богом як неслухняні діти і тоді просимо вибачення. Крім цього ми просимо мир, безпеку, радість. Ми думаємо реально про майбутнє: знаємо, що воно повністю у Божих руках. Нерозумна та людина, яка вважає, що вона взмозі забезпечити своє майбутнє. У Євангелії святого Луки Ісус розповідає одну сумну історію, в якій багата людина помирає зарано. (Лука 12, 19-20).
Послухайте, як молилася віруюча людина 3000 років тому: “З глибин взиваю, Господи, до тебе.  О Господи, почуй мій голос! Хай твої вуха будуть уважні до голосу благання мого!  Коли ти, Господи, зважатимеш на провини, – о Господи, хто встоїться?  Та в тебе є прощення, щоб мали страх перед тобою.  Жду на Господа, душа моя жде, і я надіюся на його слово:  Душа моя чекає на Господа більш, ніж сторожа на ранок.” (Псалом 130 (129) 1-6).

єпископ-ординарій
Антал Майнек