«Сповіщаю вам добру новину!»

Минулого тижня закінчився Рік Віри, який оголосив папа Бенедикт XVI, але це не значить, що тепер вже можемо завершити практикування віри. Навпаки: подякуймо Богу за те, що наша віра зміцніла, і за те, що за цей період ми дістали багато благодаті завдяки Святим Месам, реколекціям, паломництвам та завдяки людям, які молилися, постили або терпеливо страждали.
Під час розмови з священиками та монахинями я зрозумів, що ми повинні продовжити цей благодатний період. Які дари дістали ми завдяки живій вірі? Разом розмірковуючи над цим питанням, у нас з’явилося декілька хороших ідей. З цих я вибрав ту, яку наш Папа Франциск оголосив у своїй новій енцикіці «Evangelii Gaudium», тобто «Радість Євангелія».

У цьому році наша програма буде такою, про яку пише Папа у своїй, натхненній Святим Духом, святій книзі. Ось декілька уривків:
«Радість Євангелія наповнює серце та все життя тих, які зустрічаються з Ісусом. Ті, які дозволяють, щоб Він їх спас, визволяються від гріха, смутку, внутрішньої порожнечі, ізоляції. З Ісусом Христом завжди народжується і відроджується радість.» (Evangelii Gaudium, 1)
«Закликаю всіх християн, де б вони не були і в якій би ситуації не знаходилися, знову пережити сьогодні свою особисту зустріч з Ісусом Христом, або ж принаймні погодились на цю зустріч і щодня невпинно шукали Його. Ніхто не має підстав думати, що цей заклик не відноситься до нього, оскільки «ніхто не відлучений від радості, яку приніс Господь». (Evangelii Gaudium, 3)
«Все творіння ділиться цією радістю: «Ликуйте, небеса, радуйся, земле, гукайте весело, ви, гори, бо Господь утішив свій люд і змилосердився над його пригніченими (Іс 49,13)». (Evangelii Gaudium, 4)
«…Насправді, життю більше радіють ті, хто залишає затишну «крайню хату» і з захопленням ділиться життям з іншими… Життя розвивається і дозріває у тій вірі, в якій ми стараємося принести життя іншим. Саме в цьому і полягає суть місії… І нехай сьогоднішній світ, який шукає то з тривогою, то з надією зможе почути Радісну Звістку не від сумних і зневірених, нетерплячих і впертих євангелізаторів, а від служителів Євангелії, чиє життя палає завзяттям; від людей, які, насамперед, самі пізнали Христову радість» (Evangelii Gaudium, 10)

Тому цього року на Різдво я оголошую наступний рік Роком Радості Євангелія

Прошу священиків та всіх вірників, щоб зустріли з радістю новину ангелів: народився у Віфлеємі Месія, Який приніс Богу славу, а людям мир та радість.
Ми називаємо повчання Ісуса Євангелією, тобто радісною новиною, бо це радісна новина від Бога для всього людства. Євангеліє втілилося не тільки через Ісуса, але й через всіх святих, а сьогодні має втілитися через кожного учня, який живе у вірі, тобто через наше життя.
За цей рік, від цьогорічного Різдва до наступного, ми повинні часто перевіряти, наскільки Радість Євангелія є присутня у нашому житті. Допомагатиме нам книга Папи Франциска, та інші духовні тексти і програми. Наше життя може бути важким, трагічним або нещасним, а також може бути успішним, повним добробуту, але у будь-якій ситуації ми будемо щасливими тільки тоді, якщо наше життя буде насиченим повчанням Євангелія, а завдяки цьому Радість Євангелія бути жити в нас. Немає такої трагедії, важкої ситуації, в якій неможливо було б знайти Радість Євангелія. Без цієї радості життя, яке здається найщасливішим, найуспішнішим, не буде повним, а буде схожим на їжу, в якій не вистачає «тільки» солі.
Коли ми розмірковуємо про Радість Євангелія, то згадаймо про вісім блаженств. Ці блаженства не є грішною радістю тих, хто бенкетує у земному житті, але є радістю для тих вірників, які несуть свій хрест, які славлять Бога навіть під час страждання. Вчімося від мучеників та святих, які з терпеливістю несли власний хрест, а також від багатьох (100 тисяч за рік) покірних, які помирають за те, щоб залишитися вірним Ісусу, і щоб не втратити Його Царство.
Тепер, отже, радіймо, бо Христос народився, прийшов до нас і приніс нам радість! Від нас залежить, чи ми дотримуємося Його Заповідей, щоб наша радість була повною, як Він того бажав, і щоб цю радість ніхто від нас не міг забрати.

Всім вірним нашої дієцезії бажаю радісного Різдва!

єпископ Антал Майнек