Різдвяне обновлення у Любові

Вже все готово, для святкування Різдва. Вдома під ялинкою красуються подарунки, гарно прикрашений стіл з різдв’яними стравами та смачним печивом. У церкві також стоять ялинки, Віфлеєм, квіти на вівтарі. Вже палає віфлеємський вогник, який принесли до нас скаути: полум’я запаленої свічки у Базиліці Народження, вогник миру якого розповсюджували по всій Європі. Але чи цього достатньо для справжнього святкування? Потрібно щось набагато більше та важливіше: очистити наші серця від усілякого бруду, щоб Цар Світу уввійшов до нашого обновленого внутрішнього храму.
Про що говорить нам сьогодні різдв’яна любов? Просто це: «Я тут між вами, Божественна Любов в немовляті. Я присутній між вами, як кожне новонароджене дитя, хто навіть не може представитись, але своїм плачем вказує: я вже тут.» На цей знак збігаються всі, батько, брати і сестри, дідусь та бабуся, родичі – всі хто чекав на Його прихід. Так є присутнім Господь між нами, Могутній став таким малим, що можемо його взяти на руки, притулити до серця. Не тільки старець Симеон та Анна отримали цю благодать, але збуваються бажання всіх, хто чистий серцем, хто наполегливо молиться, з вірністю чекає на Святого, на Спаса нашого життя.
Таємниця Різдва повчає нас, що любов небесна обрала собі просту дівчину з Назарету, Діву Марію, через котру сходить на свій трон й починає своє царювання на землі. Марія впродовж дев’яти місяців була найсвятішою святинею Бога. Коли виповнився час, Марія народила на цей світ свого Святого Сина – через наші гріхи, нажаль, не в гарному палаці, а в хліві на околиці містечка. Але приходять пастирі, три царі і вклоняються Господу, бо вірять, що сам Бог з’явився у Вифлеємі. Відтоді Він народжується в кожній убогій оселі, де чекають приходу Утішителя, Спасителя. Але приходить й до кожної смиренної людини, до кожного, хто розкаюється, хто бажає зустрітись з Правдивим. (пор. Мт. 5,8)
Син Божий прийшов на землю. Чого Він очікує від нас? Щоб ми прийняли Його Любов до наших сердець, у наші взаємини, тоді Він оновить наше життя. Святий Йоан, апостол, пише: «Від Бога любов, і кожен, хто любить, родився від Бога та знає Бога! Хто не любить – той Бога не пізнав, бо Бог є любов » (1Ів. 4,7-8)
Містерія Різдва очікує від нас вчитися бути смиренними: в тиші опуститися на коліна разом з пастухами та царями перед вифлеємським Принцом. «Любов Божа до нас з’явилася тим, що Бог Сина Свого Єдинородного послав у світ, щоб ми через Нього жили» (1 Йо 4, 9).
Христос Родився! Славімо Його!

                                                                                                                   Антал Майнек
                                                                                                                      єпископ-ординарій